Bilinmeyen Yönleri İle İnternetin Gizemli Arka Sokağı Deep Web / Darknet

1. Nedir bu 'deep web' dedikleri?


Kişisel sunucular kullanarak herkesin erişimine açık olmayan özel ağlarda barınan sitelerin olduğu, bildiğiniz internetten farklı bir alandır.
Bilgisayarınızı açıp, Google'da aramalar yaparak web'deki tüm verilere erişebildiğinizi düşünüyorsanız, bu yazıyı okuduğunuzda anlayacaksınız ki gerçekten yanılıyorsunuz.


2. Arama motorlarının sınırlarının bittiği yer

Resim yeniden boyutlandırıldı, orjinalini görmek için tıklayın.


Deep web'e Google, Yahoo, Bing ya da diğer arama motorları ile giriş yapılamaz. Bu dünyada boy gösteren tüm siteler, arama motorları tarafından indekslenmediği için -yani arama sonuçlarında gösterilmediği için- o kapsamda yer alır.
İndekslenmemelerinin sebebi ise, kullanıcı güvenliğinin olmaması, suç kapsamına giren içerikler vb şeklinde sıralanabilir.


3. Erişilebilir web'in arkasında bir dünya

Resim yeniden boyutlandırıldı, orjinalini görmek için tıklayın.


Buzdağının görünmeyen yüzü olarak ifade edebileceğimiz deep web'in içeriği, erişilebilir internet (arama motorları ile) ile karşılaştırıldığında çok fazladır.
Sosyal medya mecraları, haber siteleri, bloglar, oyun, film - dizi siteleri ve aklınıza gelebilecek her türlü erişilebilir web içeriği, tüm internet içeriğinin yalnızca % 4'ünü oluşturmaktadır.
Buzdağının görünmeyen yüzü deep web, işte böyle büyük bir dijital ortamdır.


4. Deep web'e nasıl girilir?

Resim yeniden boyutlandırıldı, orjinalini görmek için tıklayın.


İnternetin arka bahçesi deep webe girmek için özel tarayıcılar kullanmak gerekiyor. 
Günümüzde bunun en popüler yolu Tor Browser. Tarayıcıyı bilgisayarınıza kurduktan sonra, deep webe giriş yapabilirsiniz.Ancak sonraki aşamada standart internet kullanımındaki gibi Google'a girip arama yaparak bir şeylere ulaşabileceğinizi düşünmeyin. Tor, anlık olarak konumunuzu değiştirir, Brezilya'dan ya da İsviçre'den giriş yapmış gibi görünürsünüz ve anonimliğinizi koruyabilirsiniz. Bunun için, VPN servisleri gibi tercih edilen bir yapıdır. 
Tor ile bilinen popüler dizinlere girebilirsiniz, ancak bu şekildeki erişiminiz çok kısıtlı olacaktır. Tüm sitelerin, .onion uzantılı değişken adresleri olur. Bu sitelere ulaşmak için de, belirli liste sitelerine ulaşmanız gerekiyor. Standart domainler, standart url'ler yerine, aksjhdksjh6543.onion gibi adresler görebilirsiniz. 

Deep webin Wikipedia'si 

Yalnızca yönlendirme ile giriş yapabileceğiniz sitelere ulaşmak için, deep webin 'görünen yüzü'nün giriş kapısı Hidden Wiki'ye girebilirsiniz. Bu dünyayı merak edip de girmeye karar verenlerin uğradığı ilk nokta orasıdır. hiddenwiki.org adresinde, derinlere ilişkin bilgiler yer alır. Ancak orası da dahil olmak üzere, içeriğin çok büyük bir kısmı İngilizcedir.


5. Deep web'e girmek bir suç mu?



Ne tarayıcı olarak Tor kullanmak, ne de deep webe girmek bir suçtur. IP adresinizi, güçlü altyapısı ile anlık olarak değiştiren bir anonimite aracı olan Tor Browser ile standart internet erişimi de sağlayabilirsiniz, tercihinize kalmıştır.
Deep webin legalliğine tekrar dönersek, evet girmek legaldir. Ancak % 95'inin illegal olduğu bir dünya olduğunu da unutmamak gerekir.


6. İnternetin derinliklerinde sizi ne bekliyor?

Resim yeniden boyutlandırıldı, orjinalini görmek için tıklayın.


Bir bilgi okyanusu olarak düşünülebilecek internette, bir arama yaparken ağ attığınızı düşünebilirsiniz. Yüzeydeki bilgilere erişim kolaydır, ancak derinlerde ne olduğunu asla bilemezsiniz. 
Deep web için 'kimsenin erişemediği, ancak çok önemli, faydalı' verilerin bulundu bir dünya düşüncesi bazıları tarafından dile getirilmektedir. Ancak tüm sitelerin kişisel sunucularda bulunduğu bu dünyada, herhangi bir denetim, kontrol, takip vs. söz konusu olmadığı -ya da çok çok zor olduğu için- aklınıza dahi getiremeceğiniz, uç noktalardaki içeriğe de sık rastlanır. 

Kimler kullanıyor?

Dark net olarak da bilinen bu dijital ekosistem hacker’ların, bilim adamlarının, uyuşturucu tüccarlarının, katillerin, fizikçilerin, politik aktivistlerin, hükümetin, polisin, teröristlerin, sapıkların, veri tüccarlarının, kaçakçıların ve buna benzer pek çok insanın barındığı bir yer. 
Yasaklı, gizli kitapların pdf'leri ya da işe yarar, herhangi bir illegalliği bulunmayan içeriklerin, genel deep web ekosisteminde çok küçük bir yer kapladığını söylersek yanlış olmaz. Ve tabii ki, alıcı, satıcı kılığında birçok polisin, ajanın da 'meraklıları' beklediğini söyleyebiliriz. (iddialar var)

Deep web ve hizmet sektörü

  • Aklınıza dahi gelmeyecek ilanlarla karşılaşabileceğiniz bu dünyada, istediğiniz bir şeyi bir hırsıza çaldırabilirsiniz. Hırsızlığı yapıp, size o anın videosunu göndermeyi taahhüt edenler var.
  • -Sahte parantezinde- pasaport, vize ve ehliyetler adınıza hazırlanıyor.
  • Tabancalara ya da tüfeklere ulaşmak zor değil, ancak deep web'de ağır silahların, özel yapım silahların satıldığını görebilirsiniz. Polislerin ve ajanların cirit attığı bir dünyada, deep web'den 5-1 sipariş etmek ne kadar mantıklı, orası tartışılır tabii.
  • Kara para aklama hizmeti sunulmaktadır. Anlayacağınız üzere Bitcoin ile.
  • Deep web'in küçük esnafı hackerlar, FacebookTwitter ya da mail hesapları hacklemeyi vaat ediyor. Siber hırsızlar ise, çalıntı kart bilgilerini satabiliyor.
  • Kiralık katiller, istediğiniz kişiyi ortadan kaldırabileceğini iddia ediyor.


7. Resmi para birimi: Bitcoin

Resim yeniden boyutlandırıldı, orjinalini görmek için tıklayın.


2014'te dijital dünyada en çok ses getiren olaylardan birisi 'Bitcoin' olmuştu. Mazisi daha da eskilere dayanan dijital para birimi Bitcoin, bir anda değerini 1000 dolardan yukarıya taşıyınca, dünyanın dikkatini çekti. BTC'nin popülerliği ile birlikte, yatırım amaçlı alım satımı da başlamış olsa da ortaya çıkış süreci ve kulanım alanı yine deep webe dayanır. 

Devletlerle bağlantısız, takip edilemeyen 'Bitcoin'

Deep webin resmi para birimi olarak söz etmemizin sebebi, başta yine daha detaylı bahsedeceğimiz Silk Road gibi 'deep webin alışveriş siteleri' olmak üzere, ödeme yaparken tercih ediliyor olması. Alım satımı yasal olmayan birçok uyuşturucu madde, silah, veri (çalıntı kart ve hesap bilgileri gibi) ya da sahte belge (pasaport, kimlik vs.) Bitcoin ile alınabiliyor. 
Eğer havale, eft yaparsanız -ki zaten bu seçenek haliyle sunulmuyor-, FBI yine size selam verebilir. 
Bitcoin, trend olduğu günleri geride bıraktı. Ancak hala konuşuluyor, hala değerli bir para birimi. Şifrelenmiş dijital cüzdanlarınızda saklayabileceğiniz BTC'lerle standart döviz yatırımı gibi alım satım da yapabilirsiniz. Şu an değeri TL bazında 580 TL civarında. Aynı zamanda alt coin olarak adlantıdılan Litecoin, Dogecoin gibi dijital para birimleri de piyasada.
unu okuyabilirsiniz.


8. Web'in katmanları teorisi


Bu konu hakkında bilgileri Deep Web Seviyeleri (Ayrıntılı Anlatım) konusundan okuyabilirsiniz.

9. Deep web'in ticaret merkezi 'Silkroad'

Resim yeniden boyutlandırıldı, orjinalini görmek için tıklayın.


'Şimdiye kadar görülmüş en karışık ve en illegal pazar yeri' olarak ifade edilen Silk Road, birçok uyuşturucu satıcısının, birçok kaçakçının yüzlerce kilogramlık satışlar yaptığı bir merkez haline geldi. 

Kurucusu yakalandı: Ömür boyu hapis cezası ile yargılanıyor


Toplamda 1.2 milyar dolarlık bir satış gerçekleştirilen bu site, Ross Ulbricht tarafından kurulmuştu. Ulbricht'in, 18 milyon dolar değerinde Bitcoin'i bu site üzerinden elde ettiği tahmin ediliyor. Anonim kimliğini koruyamayarak yakalanan Silk Road kurucusu, Mannathan'da görülen davada suçlu bulundu. İpek Yolu'nu kurmak, uyuşturucu satışı yapmak gibi suçlardan yargılanan Ulbricht'in en az 30 sene hapis cezası alacağı iddia ediliyor. 
Yukarıdaki resimde sol menüde, sitede hangi ürünlerin satıldığını görebilirsiniz. Fiyatlandırmaları ise BTC olarak verilmiş ve takip edilmemeniz için, şifrelenmiş dijital para birimi Bitcoin ile ödeme yapabiliyorsunuz.


10. Bir deep web efsanesi: Kiralık katiller

Resim yeniden boyutlandırıldı, orjinalini görmek için tıklayın.

Web'in derin tarafı konuşulduğunda, akla ilk gelenler insanın midesini kaldıran yetişkin içerikler, uyuşturucu ve silah satışlarıdır. Ve bunların dışında kiralık katiller... 
Yukarıdaki resimde, bir kiralık katilin sitesini, aynı zamanda 'tarifesini' görüyorsunuz. Ödemeleri % 50 iş öncesi, % 50 de iş sonu alan bu kişi, gazetecileri, paparazzileri, devlet görevlilerini öldürebileceğini belirtmiş.
Ancak bu tarz ilanların ciddi bir kısmının arkasında 'federaller' olduğunu söyleyenlerin sayısı da az değil.


11. Kiralık katiller, *****grafik içerikler, uyuşturucu, yasaklı belgeler, uzaylı fotoğrafları...


% 95'inden fazlası illegal, yine o orana yakın bir kısmının da *****grafik (ancak herhangi bir VPN ile girilebilecek, herkes tarafından bilinen +18 sitelerde yer alamayacak iğrenç kategorilerde) içerikten oluştuğu bu dünya, her ne kadar 'illüminati ve gizli oluşumlar, Nazi belgeleri, şikeli maçlar, planlar, olaylar olaylar' gibi anlata anlata bitirilemese de...
Standart internet kullanıcıları, özellikle de İngilizce bilmeyen, orada hangi dizinler ile hangi portallara giriş yapacağının farkında olmayan, kısacası ne aradığını ve ne amaçla orada olduğundan habersiz kişiler için deep web nedir? Muhtemelen yukarıdaki gibi. 

Son olarak, bu konudaki çoğu yazıda belirtildiği üzere, ben de deep web'e giriş yapmanızı tavsiye etmiyorum. Zira az orandaki işe yarar sayılabilecek içeriğe ulaşmak için dahi, gerekli yönlendirme dizinlerini bulmanız çok zamanınızı alır, ve vaktiniz boşa geçmiş olur. Ancak yerin altında böyle bir dünya var. Bilmekten tabii ki bir zarar gelmez. 
     

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Deepweb Güncel Linkler 2017

TOR Rehberi / Tor Nedir ? Nasıl Çalışır ? /

Deep Web Sıkça Sorulan Sorular